sobota 8. května 2010

DIY or die?

Zkratku DIY aneb do it yourself zná mnoho a mnoho lidí, ale jen málo z nich ví, co si pod tím má představit. Vševědoucí tetička Wiki tvrdí, že je to druh kultury. Opravdu se dá nazvat například jedno shredded t-shirt jako kultura?

DIY ,výrobků' je poslední dobou jako žížal po dešti, jenže kvalita není kvantita. Tak třeba koupená čepice, na kterou si našiju mašli, opravdu můžu říct mám DIY výrobek? DIY věc je pro mě třeba již zmiňované shredded tee nebo laser jacket. Autor si dá opravdu práci a vyhraje si, stráví tím spoustu času. Vzít do ruky jehlu a udělat dva stehy pro mě prostě není DIY.
Obdivuju lidi, kteří si sami spíchnou šaty nebo přešijí sukni, když se do ní po Vánocích už nevejdou. Já bych to nezvládla. Jednou jsem si chtěla přešít bolerko na svetřík, ale problém - šicí stroj a já...to nejde, jenže jak jinak udělat dirky?? Jednoduše, neudělat=) Alespoň mám doteď bolerko, no.
Přesto mám doma haldy DIY výrobků. Oprávdových, žádné čepice s mašlí.

Korálky. A taky drátky, řetízky, kameny...=D Prostě všechny tyhle blbůstky. Doplňky si kupuju zřídka, převážně si je vyrábím sama. Hrozně mě to baví, všechna ta piplavá práce. Dá si tím taky zabít hodně času a zapomenout na všechno, vyčistit si hlavu...
Ze začátku jsem hledala v obchodech podobné a počítala, kolik jsem díky tomu ušetřila. Hodně=) Stále chodím do obchodů očumovat, třeba ty knoflíkové náušnice...inspiraci jsem chytala v C&A, kde měli sice mnohem hezčí, barevné, ale špatně kombinovatelné. Tak prostě přijdu domu a za deset minut mám svoje! A pocit ,tohlejsemdokázalaudělat' je mnohem lepší
než ,zasesemipovedloněcoulovit', čímž neříkám, že taková hezká šňůra na krk ze slev je špatná=)
A poslední výhoda: ruku na srdce, nestává se vám, že při pohlednu na vaše poklady vám chybí ty úžasné bílé náušnice, které jste viděli na ebay? Nebo ten dokonalý náramek, který je sice v nové kolekci H&M, ale zrovna u vás prostě ne? Stačí vykoupit obchůdky s komponenty (které jsou mimochodem superlevné) a máte svoje vysněné kousky za polovic=)

1 komentář:

  1. Jojo už jsem našla jeden takovy obchod kde prodávají takovéhle věci na tkeré si můžeš přidělat třeba ty korálky a mit naušnice. Libí se mi to s těma knoflíkama..lepši jak z toho CA..Ja si občas něco ušiju ale taky mi to moc nejde, chci se v tom přes prazdniny hodně zlepšit.
    Tak držim palce s koralkama:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!